Добруджа е свикнала да работи, да получава и да изхранва. В момента сме поставени под такова условие, че за да се справим с рентите и конкуренцията, трябва да имаме високи добиви. Това каза Костадин Костадинов, заместник-председател на УС на НАЗ за Фермер.БГ. 
 
 
„В момента положението със засетите чужди сортове спрямо българските е при съотношение 60 % към 40%, като тук уточняваме, че не всички чужди сортове са фуражни, а има и много високодобивни такива. Опитахме се и правихме качествена пшеница, но когато отглеждахме български сортове пшеница, изкупвачи ни казваха, че това са фуражни сортове. Започнахме да сеем чужди – тогава пък ни казаха, че искат български сортове, защото те са хлебни“, разказва Костадинов. 
 
[news]
По думите му на тези нива в момента, при положение от 100 кг на фуражна над хлебна пшеница, разликата спрямо цената е около 30-40 лева на дка. 
 
„Ако един земеделец продава фуражната пшеница на 27 стотинки, то хлебната трябва да продава на 35 стотинки, които в момента е невъзможно заради борсовите цени. Това, което аз смятам е, че държавата трябваше да вземе това в свои ръце. Тя е тази, която трябва да защити българския и качествен продукт. По-голяма част от пшеницата заминава за износ, като реално след прекупвачи и смесване с друга, накрая се оказва в Африка и Азия – ние никъде не сме директни на пазара“, обяснява зърнопроизводителят.
 
Очаквайте цялото интервю по-късно във Фермер.БГ!