850 млн. лв. - такива средства не са давани за напояване още от комунистическо време и скоро няма да се направи. Това е доста амбициозна програма. Така коментира председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) парите, които ще бъдат отпуснати по Националния план за възстановяване и устойчивост за рехабилитация и модернизация на напояването у нас.

Ще изтекат ли 850 млн. лв. в пясъка, вместо да подкрепят фермерите?

“Напояването покриваше 12 процента от земеделската земя преди 1989 г., в момента е 2 процента. Голяма част от инфраструктурата е полуразрушена, разграбена и т.н. Разбиране, че за да има оптимизация и на цената на водата, и на всичко, следва първо да се направи инфраструктурата. Давам за пример съседни страни - държавата изгражда инфраструктурата до полето, а от полето нататък самият земеделски производител кандидатства с проекти - както е сега по подмярка 4.1. 

След като ние нямаме основните канали, по които да върви водата, ние какво да изграждаме”, посочи Костадинов и добави: “Важно е да се отбележи, че по Плана няма пари на калпак, както може би някои сектори са свикнали”. 
 
Според него надграждането на конкурентоспособността на селското ни стопанство е чрез напояването. 

“Така ще се получат високи добиви и да се посрещнат европейските изисквания. В момента се борим на пазара с колеги, които освен че имат по-високи субсидии, с осигурено напояване. За нас - като страна, напояването е много важно и понеже е голям обем от средства, трябва стъпка по стъпка да се тръгне в тази посока”, отбеляза зърнопроизводителят.