Притесненията са големи. Видяхте какво се случи през последните години заради здравна криза, а сега има военен конфликт. Нефтът, консумативите за производство на торове, газта - основен продукт за тях, са от Русия, а заводите и без това вече спряха да произвеждат. Това каза за Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов по повод войната в Украйна.

Двете страни са сред най-големите производители и на зърно в света и борсите вече реагираха на конфликта

Черно море е основен изход за продукцията ни и при евентуалното му затваряне при разрастване на конфликта, ще е огромен проблем за нас, обърна внимание зърнопроизводителят. И без да се случи по-лошо развитие на военния конфликт, родните производители се опасяват, че чуждите търговци със сигурност биха се притеснявали да навлязат във водите на Черно море с корабите си, пред вид летящите бомби. 

“Получихме писмо от земеделското министерство с въпрос с какви количества зърно разполагаме. Дано не се окаже, че само ние знаем какво има в страната”, каза председателят на НАЗ. 

Костадин Костадинов: Държавата се обръща към нас, когато е на зор. 

Горчивината идва и от още нещо.

“Все още не сме видели целия проект Стратегически план и очакваме, когато от Министерството на земеделието го публикуват, да се запознаем с него. Ще разгледаме нещата, които ни касаят и ще излезем с декларация. Не знаем какви са корекциите от страна на МОСВ, не знаем и какво са добавили от самото аграрно министерство. Имайте предвид обаче, че целия сектор не е доволен от това, което до момента ни беше представено”, каза Костадинов след заседание на Управителния съвет на асоциацията.

Той добави и наскоро коментираната тема с Агри.БГ, че зърнопроизводителите не са доволни от отношението към сектора

“Това отношение е от страна на председателя на работната група. Има пълни неясноти по основни проблеми”, обясни зърнопроизводителят. 
Председател на Тематичната работна група е зам.-министърът на земеделието Момчил Неков. 

Едно от нещата, които не са ясни, според Костадинов, е как ще се прилагат таваните. 

“Защо, например, ще се използва средната работна заплата в сектор “Земеделие”, а не средната в сектор “Зърнопроизводстов”?”, попита председателят на НАЗ. 

Друг проблем с неяснота е как ще се изпълнят агроекологичните ангажименти. 
“Всички наши мнения са дадени по време на заседанията или като становища, но не знаем кое е прието, кое е вписано в плана”, обясни Костадинов. 

Иначе, в четвъртък правителството одобри проекта на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 - 2027 г., съфинансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. 

Очаква се планът да бъде публикуван за обществено обсъждане, където всички заинтересовани страни да представят мнението си.