Виждате нерегламентираният внос - тези стоки убиват всички браншове, като почнем от сухо мляко, мед, зърно, месо, яйца. Проблемите са много, въпросът е структурирането им, създаването на комисии, които да работят по тези въпроси и съвместно с държавата. Това каза Костадин Костадинов, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред Агри.БГ минути преди учредяването на първата българска Аграрна камара. 

Пека Песонен за Агри.БГ: Ще се отвори ли кризисния резерв на Европа за пчеларите?

По думите му камарата ще работи именно за решаването на тези и още други наболели проблеми.

Преди ден председателят на НАЗ Илия Проданов и изпълнителния директор на асоциацията Наталия Шукадарова се върнаха от Полша. Там те участваха на среща с Румъния, Полша, Чехия и Словакия, като петте държави излязоха с обща декларация, която вече е входирана в ЕП. Те настояват за: 


- Незабавна забрана на вноса на зърнени и маслодайни култури от Украйна. 
- Пряка намеса за ограничаване на транзитните количества през тези пет държави за селскостопански продукти от Украйна;
- Спешна интервенция за купуване на налични към момента запаси от зърно от ЕС с твърда изкупна цена от 300 евро на тон.


“В Бългаия е влязло зърно от Украйна като количеството, е долу-горе колкото е нашето производство. Ще ви дам един акцент от Консултативния съвет по зърно. Фактурно слънчогледът се внася на 550 евро от Украйна. А цената, която се предлага на българския производител, е 700 лева. Проблемите са много и започваме да ги решаваме един по един”, каза още Костадинов.

Снимка: Радостина Жекова, Facebook


Продължават ли обаче протестите на зърнопроизводителите?

“Имаме решение за съвместни протести в Брюксел с тези пет държави. Очакваме реакцията на ЕК. 

На нас не ни трябват пари. Нужни са ни мерки, които да ни запазят като производители, защото идва следваща реколта за абсолютно всички. Ще се окажем в една ситуация, от която трудно се излиза. Влязохме в спиралата, която върви надолу от редовното правителство, което искаше да изкупува зърно и в момента вървим към дъното”, добави производителят.

От няколко дни текат проверки на украинския слънчоглед, който влиза в България, по разпореждания на служебния земеделски министър Явор Гечев. Костадинов коментира и тази тема.

“Всяка държавна е длъжна да си спазва законите и да прави проверки на храните, които влизат в страната. Това, че досега е било безконтролно... 
Вече има върнати камиони. Ние искаме държавата да си изпълнява функциите, това е”, каза той.


Големият въпрос обаче е защо чак сега?

“Това не мога да ви кажа. Знаете, че имаше редовни правителства, служебно ръководство. Сега започна да се работи по този въпрос, но ние алармираме от вече година и половина”, добави Костадинов.

Агри.БГ изпращаше редица запитвания към отговорните органи. Оттам тогава уточняваха, че контрол има, но явно не е бил на такова ниво, каквото е в момента.

“Да, така е. Държавата упражнява контрол на ниво България. Досега беше на ниво ЕС. В момента държавата има право да налага фитосанитарен контрол, да прави проба на абсолютно всички хранителни продукти, които влизат у нас. И аз не виждам нищо лошо в това.

До колкото разбрах заповедта е за един месец и този засилен контрол на хранителните продукти, които влизат в страната, ще бъде около великденските и коледни празници”, заключи Костадинов.