Това, което беше показано в четвъртък пред депутатите от комисията по земеделие, бяха общи приказки. Този Стратегически план се работи три години и това, което не е променяно от направеното досега по Първи стълб, е добре. 

Вижте как са разпределени парите по Първи и Втори стълб през следващите 5 години

В същото време във Втори стълб обаче няма никакъв баланс между секторите. Зърнопроизводството го няма никъде. Така са направени интервенциите, че никой няма да ги прилага. Това коментира пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. 

По думите му заложените интервенции са нелогични. 

“Единствената практика, която може да измие очите на България - прилагането на въглеродно земеделие, е съкратена на 1000 дка на стопанство. Нали разбирате, че никой няма да се хвани да го прави това нещо. За да се прилага това трябва да се сменят технологии, машини.
Имаше практика за интегрираното производство - и там е съкратено до 100 ха. 
В сегашната Наредба за интегрирано производство пише, че ако прилагаш тази практика, трябва да го правиш върху цялата площ на стопанството”, недоумява причината за промените Костадинов и допълва: 

“За да го правиш трябва да имаш консутант, агроном, да са разписани един куп неща, да се откажеш от препаратите за растителна защита. И така ще се постигат определени цели, но те те ограничават в производството - никой няма да го направи”.

По думите на зърнопроизводителя това се отнася за всички устойчиви практики, заложени във Втори стълб. 

Костадин Костадинов: Пълна некомпетентност. За нас отговорът: “Това е политическо решение”, не е отговор.  

Той отбеляза, че с плана се поставят поставяме цели, които трябва да бъдат изпълнени. 

“Знаете, че този програмен период не е като предишните - досега се даваха пари на определени сектори без да се търси резултат. Сега има определени индикатори и през 2025-а година ще ни проверят дали сме ги изпълнили. И ако не е така - може и да не ни дадат парите за остатъка от периода. 

Ние нямаме цели, нямаме заложени индикатори. И в крайна сметка ще правим екшън планове, за да спасяваме ситуацията”, каза председателят на НАЗ. 

По думите му има напрежение в бранша в тази посока. 

“Сектор “Зърнопроизводстов” го няма никъде по отношение на инвестиционните мерки. 170 000 евро  - 340 000 лв. Стандартен производствен обем (СПО) и оттам нататък си голям. На тези цени, които са в момента, при горе-долу 200 лв. Разход на дка, се получава 1700 дка! За тях това е много голяма стопанство и на него субсидиите му са 30% при покупка на техника. То само застраховките и консултанта струват толкова. 

А при нарастващите цени на машини и несигурността, никой няма да тръгне да ги прилага, за да му се радват всички и то на 1700 дка, за които ще хвърли един куп разходи и няма да получи нищо подобаващо”, посочи зърнопроизводителят. 

Костадин Костадинов: Пълно безхаберие или налагане на определени мнения и на част от експертите, и на зам.-министъра, който отговаря за това. 

Костадинов посочи, че на 25 февруари (петък) Управителният съвет на НАЗ ще има заседание. “Ще взимаме решение какво да правим в тази посока. Писна ни от безхаберници, които ни управляват земеделието. Това са хора, които нямат един ден стаж, не знаят каква е фактическата обстановка.

Ще решим какви ще са нашите действия относно отношението на министерството на земеделието към сектор “Зърнопроизводството”, защото в момента е напълно неглижирано. И не знам, защо точно ние, които си плащаме данъците, ще бъдем отритнати напълно”, коментира Костадинов. 

Костадин Костадинов: Правим днес за утре нещата. Сега бързаме, а после като го отваряме по някаква причина, ще го редактираме. Като се наложи една политика от самото начало, тя така ще си и остане. 

“Не може да ни се представят нещата в последния момент. Ние не сме организация, която взима решенията на момента. 
Утре правим бутафорно ТРГ, минава на министерския съвет и на 25 го внасят. 

Ако някой е за малко и после ще се спасява, трябва да знае, че ние не сме тук за два дни. Проблемът е, че няма политики и действия по постигане на определени цели”, каза председателят на НАЗ и добави: 

“Опитахме да бъдем толерантни, да имаме диалог и какво се получава - работиш с единия зам.-министър и изчистваш проблемите, от другата страна - те режат тотално. А се взима мнението на организации с по трима членове. Трябва закон за браншовите организации и критерий за представителност”.