Добивите от пшеница в цялата страна тази година са много по-добри сравнение с миналата година, обобщи в Добрич Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Той припомни, че през 2020 г. в Източна България заради сушата стопаните пожънаха едва около 170 кг/дка.

„Тази година по наши данни добивите за Добричка област са около 600 кг/дка, толкова са и за страната. Очакваме последните данни и ще постигнем абсолютен рекорд при производството на пшеница. Надминаваме социалистическо време“, подчерта още Костадинов.

Зърнопроизводителят посочи, че в световен мащаб се очертава недостиг на пшеница и това рефлектира върху търговията. „Пазарът е доста динамичен, има покачвания, слизания. Ще има сърдити и недоволни, но ще има и много доволни. В момента е важно всеки каква преценка ще направи по отношение на продажбата“, допълни председателят на НАЗ.

Сериозна тревога буди състоянието на пролетните култури. Настъпилата суша през юли и август ще се отрази върху резултатите. „Два месеца няма дъжд. Смятам, че ще има проблеми при добивите. Колегите в Южна България жънат слънчоглед от 2 август по стотина килограма. Тази суша скъси периода на узряване и намали добива", коментира още Костадинов. 

В Добричка област картината към момента е по-добре, но само в някои райони, уточни зърнопроизводителят. По думите му слънчогледът вече е готов за жътва в община Балчик. „Там, където са паднали валежи през август, нещата са доста добре и се надявам да завършат така. За нас е най-важно да приберем продукцията, която е на полето, да паднат дъждове и да успеем да направим предсеитбените подготовки“, категоричен е Костадин Костадинов.