Големият ни проблем са пазарите и вноса на украински слънчоглед. Това каза за Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

Индикативен график 2022 за субсидиите вече е публикуван от ДФЗ

И в момента продължава да се внася украински слънчоглед с цел преработка за олио или реекспорт.

Според експертите с прибирането на новата реколта се очаква трафикът на камиони и тирове от Украйна да се засили. А българските зърнопроизводители вече усещат подбиването на цените при слънчогледа от старата реколта. По думите на земеделския министър Явор Гечев половината от украинския слънчоглед, влязъл в Европа, е в България.

Преди дни именно той призна, че има сериозно напрежение сред фермерите. На среща на Вишеградскта група Гечев каза, че е необходимо да се ограничи нелоялната конкуренция между земеделските производители.

„България е страна, която е изключителен приятел на Украйна, но стоките, които влизат оттам не са произведени по същия стандарт и дебалансират сериозно вътрешния пазар в страните, които са близко до границата й“, подчерта още Гечев. 

“Фермерите и министрите от страните, които са засегнати от украинския внос - България, Румъния, Чехия и Полша, говорят едни и същи неща, обаче политиците от ЕС говорят други. Забранено им е да казват думата “Украйна”, защото сегашната ситуация не е стигнала до главите на страните страни членки. Затова пак виждаме разделението - докато не ни е на главата, няма за какво да се притесняваме, очевидно е тяхната логика”, каза още Костадинов.

Костадин Костадинов: Вече има информация и за украински внос на царевица.

“В момента няма пазари. Върви кампания. Сега никой не го интересува, обаче след месец, ще започне да го интересува рентата. Ами нека заповядат - зърно има, нека си го вземат”, заключи Костадин Костадинов.