Ако държавата купува зърно, за да си осигури продоволствената сигурност, то трябва да е от новата реколта и на пазарни цени, смята Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

Той е категоричен, че при натиск от държавата много от земеделските производители ще фалират, и прави следното сравнение. В момента хлебна пшеница на световните борси върви по около 400 евро/тон, в България –по около 700 лв./тон, а държавата определи 570 лв./тон. 

„Тази година ние произвеждаме продукт с висока себестойност, чиято цена все още не знаем, защото остава месец и половина до жътва. През цялото време апелираме да бъде изграден пазарен механизъм за определяне на цената. Не може да даваш под пазарни цени и да нямаш компенсация за абсолютно нищо“, заяви Костадинов в ефира на Нова ТВ.

Зърнопроизводителят определя идеята на правителството да бъде изграден зърнен хъб на Варненското пристанище, през който да се продава украинско зърно, като хвърлена в сектора бомба. 

„Нека премиерът първо се запознае с възможностите на Варненското пристанище. Ние нашето зърно не можем да изнесем поради ограниченията в товарене и др. За да го направиш, трябва да имаш изградена инфраструктура и транспортни коридори. Такова нещо практически може да се случи, но след големи инвестиции, включително разширяване на пристанището“, категоричен е браншовият представител. 

Костадинов прави сравнение с пристанището в румънския град Констанца, през което в момента се търгува украинско зърно. То е 10 пъти по-голямо от това във Варна, посочва той. Другото притеснение на колегите му е, че Украйна не е член на ЕС. Досега тя внасяше 1 тон безмитно зърно в ЕС, което подбиваше родните цени в Черноморския басейн.