Какво представлява напояването в Плана за възстановяване – като да си направиш перфектна баня и да нямаш водопровод откъде да ти идва водата. Да чакаш да завали дъжд, че да се окъпеш“, така метафорично Костадин Костадинов коментира тематичната среща между бранша и Министерството на земеделието. 

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени 

Новината, че парите за възстановяване на напояването ще бъдат намалени на 100 млн. лв. при това за частни инвестиции, а не за вдигане на „Напоителни системи“ на крака, не зарадва никого.

„Да не съм голям пророк, но и това, което е представено, няма да се случи. Не знам кой ще ни го одобри. Просто прехвърлиха парите от земеделие в други сектори и сега се чудят как да ни долъжат. В същото време унищожиха „Напоителни системи“, които дори няма да имат възможност да участват по подмярка 4.3, ще видите“, песимист е председателят на НАЗ. 

Въпреки че браншът ще може да даде становища, поредните, по последно предложените промени в Плана, едва ли ще има ефект, защото изоставаме с графика.

„Доколкото разбрах, ще предават проекта на 6 октомври. Никой няма да ни чака, защото авансовите средства от Плана за възстановяване са заложени в актуализирания бюджет за земеделие – 1,4 млрд. лв. Ако закъснеят, и тях ще получим със закъснение“, опасява се зърнопроизводителят.

Той обясни и какви според него са пречките напоителните системи да се модернизират със заемна част, която трябва да връщаме на Европа до 2050 г. 

„Първо, този заем трябва да се вземе от нормално правителство. Второ, „Напоителни системи“ е търговско дружество, на което държавата трябва да даде този заем през някоя банка, за да има гарантиране на вложенията или на средствата, които получиш. В момента „Напоителни системи“ са в дългове. Тук говорим за държавна политика, която трябваше да се реши отдавна“, категоричен е Костадинов. 

Той е скептичен и относно заложените 100 млн. лв. за частни инвестиции, като инсталация за дъждуване, системи за капково напояване, иновативни технологии за пестене, автоматизирано напояване.

Костадин Костадинов: Няма го основното нещо – водата, това е проблемът. А ако го има, е малко на много места и следващата година няма да го има.

Председателят на НАЗ припомни и изискването, което бе предложено от ресорното министерство за следващия програмен период – да няма обвързано подпомагане без напояване. Освен това нормалната работа на „Напоителни системи“ е нужна и за реализация на проектни предложения по подмярка 4.1 за инвестиции.

„Има един критерий, който дава точки и приоритет при сключен договор с „Напоителни системи“, който обаче не могат да гарантират изобщо, че до две години ще могат да снабдяват с вода. Впоследствие при една проверка на ДФЗ за изпълнение на плана по проекта, кандидатите ще трябва да връщат пари“, обяснява Костадинов.

Затова нещата доста са навързани. Той и колегите му зърнопроизводители настояват да се тръгне отдолу, да се работи и да се надгражда. Сега обаче се започва отгоре – правят се например едни автоматизирани поливни системи, които няма да имаме с какво да захраним.

Вижте още по темата