Климатичните удари върху стопаните от Сливенско тази година се оказаха твърде сериозни и твърде много. 
 
 
След голямото измръзване през март, сега – през лятото, в района четири пъти падаха градушки и заради това много трудно ще имаме качество, а се появяват чужди производители – поляци, гърци. Това каза за Фермер.БГ председателят на Сдружение „Българска праскова“ Коста Петров. 
 
„Ако в друга година в региона сме правили около 5 000 тона компонта праскова, тази ако извадим 1500 тона ще е добре“, каза той
По думите му цената на компотната праскова се очаква да бъде около 0.25 евроцента, колкото, според него, е в Гърция. 
 
„Тук може би ще стартираме на цена от порядъка на 0.50 лв. – 0.55 лв. Десертната праскова в момента върви в порядъка на 0.60 лв. – 0.80 лв. за едра и средна, което е добра цена, но просто няма количества. А и хладното време смъква консумацията. Стане ли много горещо, тогава търсенето се увеличава. 
 
Другото е, че гърците губят пазари навън и разтоварват евтина праскова в Румъния. Това пречи на нашите търговци, които казват, че не могат да работят на такива ниски цени“, каза производителят. 
 
 
Според него погледите на стопаните трябва да се обърнат към нови пазари
„Отдавна си говорим с колегите, че трябва да търсим Полша и Прибалтика като пазари, а да не мислим само за Румъния. Дори и да намерим пазар обаче, тази година качеството не е добро и не искаме да неоправдаваме доверието, което имат хората към нас“, посочи Петров. 
 
Продукцията от сливи в Сливенско е добра, отбеляза той, а тези, които не са ударени от градушката, ще бъдат и качествени. 
„Но пък цената за тях ще бъде по-ниска от миналогодишната на едно, когато беше много добра - 0.60 лв. – 0.70 лв.“, прогнозира фермерът.