40-45% от производството на праскови в България се пада на Сливенския регион. „2014-а е най-лошата година за плодовете от поне 20 години насам. Дъждовете започнаха от пролетта. Черешите се напукаха. Наложиха се многобройни пръскания на овощните насаждения“, коментира за Фермер.БГ Коста Петров, председател на сдружение "Българска праскова".

 

По думите на Петров цената на прасковите тази година е драстично по-ниска в сравнение с 2013 г. Между 30 и 80 ст./кг е цената на прасковите в момента. „Цените са доста различни и зависят от това кой производител с какви възможности за съхранение разполага.

 

Опитваме се да сортираме и съхраняваме свежите праскови в камери. Десертните праскови могат да бъдат съхранявани в хладилните камери 20-25 дни. След този период, обаче, или намираш пазар, или подаряваш продукцията“, коментира Петров.

 

Масовата беритба на прасковите (70-80% от общото производство в страната) е от средата на юли до края на август, макар прибирането на ранните сортове да започва при юни, а някои от късните сортове се берат през септември.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!