Петдесет и петата експедиция на Международната космическа станция събра своята първа реколта, отгледана в условия на безтегловност. Космонавтите Андрю Фюстел и Ричард Арнолд публикуваха в Туитър видео на мини ферма, работеща на борда на космическата станция, пише fertilizerdaily.ru.

НАСА ще мери температурата на земеделски култури

Опитите за отглеждане на култури в космически условия се провеждат в рамките на проекта “Final Frontier Plant Habitat” на университета в щата Вашинтгон. Изследователският проект е на стойност 2,3 млн. долара и е спонсориран от НАСА. Ръководител на проекта е професор Норман Люис.

Отглежданите на космическата станция образци ще бъдат доставени на Земята за по-нататъшно изучаване. В частност ще бъде проведен сравнителен анализ на растенията, отглеждани в космоса с образци, отгледани през същия времеви отрязък в Космическия център Кенеди в щата Флорида. Люис и екипът му ще определят доколко космическата среда се отразява върху хранителната стойност на отглежданите растения, а също така и каква е скоростта на кислородна фотосинтеза на последните.

Способността самостоятелно да се отглеждат растения с цел получаване на кислород и подхранване е доста актуална в наши дни, а за бъдещи продължителни мисии на други планети тя ще бъде жизненоважна. За да бъде постигната на практика, учените първо детайлно ще изучат как растенията де адаптират към суровите условия в космическото пространство.

Независимо дали става дума за колонизация на нови планети, живот в космическа станция или дълги космически пътешествия – имаме нужда от постоянно възпроизводство на въздух и храна за изкуствено поддържане на средата, убеден е професор Люис.