Доматеният миниращ молец (Tuta absoluta) се появи по нашите ширини през последните 10 години. Именно тогава за първи път фермерите осъзнаха колко големи икономически загуби може да нанесе вредителя, ако не се вземат мерки навреме, обясни агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Най-опасният акар по овошките вече нападна


Неприятелят напада пипер, фасул, но най-вече вреди по доматите. 


Атанас Иванов: При доматите загубата може да достигне до 100%


При полски условия доматеният миниращ молец да развие до 4 поколения. В оранжерийни условия неприятелят се развива непрекъснато.


Повреди нанасят гъсениците. При минирането на листата вгризването под епидермиса става както от долната, така и от горната страна. Повредата се забелязва след 2-3 дни. Много често гъсениците напускат първоначално направените мини и започват изхранването си на ново място. Така по листата се наблюдават множество малки мини, които са празни. 


Гъсениците също така се вгризват в младите връхчета, вследствие на което, растенията се деформират. При атака на връхните пъпки, те също окапват. 

снимка: © russellipm-agriculture.com


Гъсениците се вгризват и в плодовете, където правят груби рани. Плодовете в ранен стадий на развитието си окапват, а тези които са в беритбена зрялост, са компрометирани.


Химична борба


Неприятелят е изключително адаптивен към заобикалящата го среда и съвсем бързо развива резистентност към продуктите за растителна защита, затова се налага тяхната ротация. 


Атанас Иванов: За по голяма ефикасност препоръчвам да се използват продукти със системно действие от различна химична група при всяко следващо третиране

Прагът на икономическа вредност е между 5 и 8 % повредени листа. 


За по-добър контрол химична борба трябва да се комбинира с нехимични методи.


•    Жълти лепливи уловки – за проследяване летежа на пеперудите (<30 – среден риск; >30 – рискът е голям);
•    Агротехнически мероприятия – унищожаване на плевелната растителност в и около насаждението/оранжерията. Унищоване на растителните остатъци след прибиране на реколтата; 
•    И не на последно място – да се използва сертифициран посадъчен материал. Неприятелят се пренася с него. 


Агрономът на Агри.БГ съветва фермерите от пловдивския район да започнат обследване на насажденията, за да могат да реагират своевременно.