Граждани са подали в Агенцията по храните два сигнала за спанак, купен от големи магазини в Костинброд и в Търговище, с примеси от листа на татул в опаковките.
 
 
Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 грама, сорт Горила, произведен в област Пловдив. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че е спряла от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул. Това е станало след незабавни проверки на двата сигнала за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище. 
 
Сигналът от Търговище е за двама души, консумирали храна, приготвена с такъв спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. 
 
От  Костинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул. 
 
Извършени са спешни проверки на обектите, от които е закупен спанакът в градовете Костинброд и Търговище. В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 гр. спанак. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак. Предполага се, че това са единични растения татул.
 
Листа от татул
 
При проверката на производителя е установено, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по чл. 12 от Закона за храните. На отговорното лице е съставен Акт за установяване на административно нарушение. 
 
Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна.

Общото количество на произведения спанак е 1775 кг. 

Двете търговски вериги в Търговище и в Костинброд спират продажбата на опасната храна и я изтеглят от търговските си обекти. Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени и са им издадени предписания за спиране разпространението на посочения спанак, допълниха от БАБХ.
 
Действията по изтегляне на опасната храна продължава. БАБХ призова всички граждани, които са купили пакетирани листа от спанак от по 500 грама, сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го купили.