Европа все още не е усетила истинските последствия върху пазарите си, причинени от коронавируса (COVID-19), смятат експерти.

Тепърва се очаква дефицит на стоки от всякакъв характер, поради презапасяване или икономически срив. Другият важен момент е прогресивното увеличаване на цените, дори и за стоки, за които има достатъчно предлагане.

Обвързаната подкрепа закъснява за нуждите на сектор „Плодове и зеленчуци“

Каква е сегашната ситуация на пазара на зеленчуци у нас и в Европа?

Производството на домати, пипер и краставици у нас през 2020 година се увеличава, в сравнение с предходната, показва анализът на Центърът за икономически изследвания в селското стопанство.

Само при доматите отчетеният ръст е с 10%, а очакванията са производството му да достигне до 148 хил. тона.

Предвижданото увеличение в производството на основни зеленчуци според анализаторите на САРА, се дължи на на известно увеличение на средните изкупни цени, както и стабилизиране на производството в резултат на стремежа за по-голямо целево подпомагане в сектора.

Относително меката зима допринесе за поддържането на стабилно оразнжериино зеленчукопроизводство в цяла Европа.

Цените обаче тръгнаха нагоре.

Промяната в пазарната ситуация, предизвикана от коронавируса не подмина и този сектор.

Коронавирусът понижи цената на свинското месо

От края на януари цените се движат нагоре заради опасенията за доставките свързани с коронавируса. 

През февруари доматите на едро в ЕС са поскъпнали с 3% спрямо същия период на 2019 г. Сега те се търгуват на 1,1 евро/кг, но специалистите прогнозират, че цените няма да се понижат през следващите няколко седмици, независимо от увеличеното предлагане.

Незапомнен от години е и ръстът на цените на едро на пипера в Турция. Те остават около 0,52 долара/кг, което е с 16% повече на месечна база.

И докато в Европа пазарът засега е стабилен, в Китай коронавирусът доведе до дефицит в производството на зеленчуци и огромен ръст на цените. 

В близост до най-засегнатия от вируса район се намира основната производствена област за зеленчуци в Китай – Шоугуанг. Годишно тя дава 4,5 млн. тона продукция.

Ценообразуването на зеленчуците в Китай е на рекордни равнища. Тази тенденция започва да се пренася и на други места по света.

Коронавирусът върна спешно от Италия наши млади земеделци

Европейският потребител продължава да предпочита местното производство, показва още анализът.

Изследванията сочат, че седем от десет граждани на ЕС избират европейския произход на плодовете и зеленчуците. Водещи в техните предпочитания се оказват качеството и цената повече, отколкото начинът на производство и екологичният етикет.

През последните една-две години цените на зеленчуците в Европа са се повишили с около 8% над средните за предишните пет години. Очаква се този ръст да се задържи до 2023 г.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вижте промените в обвързаното подпомагане на плодове и зеленчуци

Малки производители станаха хит на “Винария” и “Фудтех”

БАБХ: Опасният вирус по доматите и пипера не е откриван у нас