Сезонна работничка от Търговищко, завърнала се от Белгия, е новият случай на COVID-19 в областта, съобщи БТА.

Отменят Празника на черешата в Кюстендил заради коронавируса

53-годишната жена от омуртагското село Звездица е новият случай на коронавирус в област Търговище. Тя се е завърнала от Белгия на 24 юни със симптоми на болестта. Пътувала е с микробус заедно с още петима души. Веднага след завръщането си е потърсила медицинска помощ, тъй като е имала висока температура и болки в гърдите. Направени са ѝ три последователни теста, които дали положителен резултат за коронавирус. 

"Жената е приета в Инфекциозното отделение на Търговищката болница. Настанена е в самостоятелна стая, не се налага апаратно дишане", съобщи областният управител Митко Стайков.

Издирени са хората, които са били в контакт с нея - съпругът й, лекар и медицинска сестра от местаната болница, както и спътниците й от Омуртаг, село Драгановец и от Карнобат. Здравните власти са предприели нужните действия. Днес ще им бъдат направени изследвания, съобщават още от щаба.

АГРО АНКЕТИ: Удовлетворяват ли ви предложените ставки по мярка COVID-19?

Преди дни стана ясно, че има и двама заразени българи, които работят в кланицата "Тьонис" в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, която се превърна в огнище на заразата през изминалата седмица.

103-ма български граждани, работещи в предприятието, са били тествани за COVID-19. От тях само двама са с отчетени положителни проби и са настанени в болница, съобщи Министерството на външните работи.

Преди дни от кланицата в Гютерсло се завърнаха трима българи, преминавайки безпроблемно граничния контрол. Положителен е тестът на единия от работниците, които бяха изследвани впоследствие.

Преди месец имаше бум на коронавирус и в друга немска кланица. Федералните власти в Германия обсъждат да се забрани в предприятията за месо да работят хора, които не са назначени служители.

Временните договори, с каквито масово се ангажират чуждестранни работници, включително и български, ще станат табу.

От синдикатите алармират, че в момента едва около 20 %от служителите в бранша са назначени постоянно

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мярка COVID-19: Харесват ли ви прогнозните ставки?

Агрометеорология: Изпращаме юни със слънце, посрещаме юли с дъжд

Експерти от МЗХГ и ДФЗ ще отговарят на въпроси на биофермери