Корейски инвеститор планира да вложи над 30 млн. лева до 2018 година в отглеждане на екзотични гъби и кокошки на територията на област Плевен. 
 
Областният управител на Плевен Ралица Добрева прие делегация от Южна Корея, водена от Негово Превъзходителство посланика на Република Корея Менг-Хо Шин, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
 
В състава на делегацията бяха представители на посолството и на фирмата „Азия инвест", която е започнала реализацията на инвестиционните си планове в село Телиш. Фирмата „Азия инвест" е създадена през януари 2013 година и до момента е инвестирала в Телиш около 2,5млн. лева, каза представителят на фирмата, У джин Парк. До 31 януари са наети 45 служители българи и шестима корейци.
 
Плановете за корейската инвестиция са разпределени на няколко етапа. Първо се предвижда отглеждане на екзотични гъби в компости и на дървени пънчета. Става въпрос са кралска кладница и шийтаке. Тук инвестицията ще бъде в размер на 20 млн. лв. в следващите 3 години. Втората стъпка е отглеждане на свободно живеещи кокошки носачки. В тази дейност корейската компания възнамерява да вложи 12 млн.лв. до 2017 -2018 година. На трети етап се предвижда засаждане на земеделски площи със зърнени култури и слънчоглед с цел използването им като собствен фураж и на финал се ще бъде изградена фабрика за обработка на хранителни продукти, сред които традиционното корейско ястие кимчи. Инвестиционните планове за последните две дейности възлизат на общо 3 млн. лева отново за тригодишен период.
 
У джин Парк от "Азия инвест" обясни, че идеята е да се създадат 280 работни места и отделно ще бъдат наемани хора, както сезонни работници или с друг вид временна заетост с оглед спецификата на дейностите.
 
На този етап фирмата е наела в Телиш общо 7 сгради на бившето военното поделение с около 17 000 кв.м. площ, 104 декара заедно с площите около халетата и земя, върху която да се засаждат земеделските култури за фураж.
 
Посланикът на Република Корея Менг-Хо Шин декларира, че тази инвестиция е изключително важна, защото тя ще бъде от полза и за двете страни. Той се обърна с молба към Областния управител Ралица Добрева да сформира екип, със съдействието на който да се осъществяват съответните процедури за разрешителни и др.
 
Областният управител декларира своята готовност да помага още повече, че госпожа Добрева е агроинженер по образование и има богат опит в Общинска и областна служба „Земеделие", уточняват от пресцентъра на Областната администрация. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!