Кораб с 43-членен екипаж и почти 6000 говеда се преобърна при буря в Източнокитайско море. 

Българското месо - едно от най-евтините в Европа
Корабът е бил на път от Нова Зеландия към Китай. Към момента само един от членовете на екипажа е спасен от японската брегова охрана. За инцидента съобщават множество англосаксонски и японски информационни агенции и телевизии.


Корабът носи името "Gulf Livestock 1". По информация на агенциите още в сряда, екипажът му изпраща спешно повикване от югозападната част на Япония. Причината за инцидента вероятно е бил тайфунът Майсак, който по това време е бил активен в региона.


Спасеният член на екипажа е 45-годишен мъж от Филипините, съобщи японската брегова охрана. Той обясни, че двигателят на кораба първоначално е отказал. Това се случва още преди корабът да бъде ударен от тежките вълни, следствие на бурята, и да се преобърне, обясни говорителят на бреговата охрана. 

6000 крави по пътя за Китай
Специализираният кораб за животни "Gulf Livestock 1" напуска пристанището Нейпир в Нова Зеландия на 14 август с 5867 говеда на борда. Крайната дестинация е китайското пристанище Джингтанг в Таншан. Това обаче така и не се случва.
Пътуването е трябвало да отнеме около 17 дни, съобщиха властите на Нова Зеландия пред пресата. 139-метровият кораб е построен през 2002 г. Регистрираният собственик е Rahmeh Compania Naviera SA, базиран в Аман.

На борда е имало юници, изнесени от Australasian Global Exports, базирана в Австралия. Компанията е специализирана в износа на живи животни и разполага с карантинни съоръжения в Китай. Кравите са на стойност около 20 000 юана всяка, каза мениджър на китайския вносител пред Ройтерс.

Новозеландската група за защита на животните SAFE заяви, че бедствието показва високите рискове от износ на живи животни. 
"Тези юници никога не е трябвало да бъдат в морето", каза Мариан Макдоналд от SAFE пред Ройтерс.

"Инцидентът е наистина страшен. Ние ужасно много съжаляваме семействата на екипажа. Остават обаче много въпроси, включително защо тази търговия е била разрешена и продължава", добави Максоналд.

Китай купува говеда в Океания
Китай е внесла над 46 000 говеда от Нова Зеландия към края на месец април 2020 г. Това сочат данни на китайската митница.

През изминалата година Нова Зеландия прегледа структурата на износа на жив добитък, но така и не добави нови регулации, въпреки информациите, че стотици животни, изнесени именно от Нова Зеландия и Австралия, загиват често при транзит.

Департаментът за първична промишленост на Нова Зеландия (MPI) обяви, че заявленията за износ на живи говеда временно няма да бъдат обработвани, след като Gulf Livestock 1 потъна.