Близо 150 представители на европейски агрокооперации се събраха в Брюксел, Белгия за церемонията по награждаването на шестимата носители на Петата европейска награда за кооперативни иновации, организирана от Cogeca и спонсорирана от испанската кооперативна банка Cajamar Caja Rural. Агри.БГ бе част от събитието.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

В конкурса участваха над 100 приложения, показващи интересни и дори революционни иновации, които осигуряват стойност в рамките на икономическите, социалните и екологичните стълбове на устойчивостта в едно стопанство.

“Броят и качеството на заявките от цяла Европа потвърждават, че селскостопанските преходи са в ход във всички области, движени от кооперативните предприятия. Доказателство е и това, че за земеделските кооперации бизнесът е култивиране на иновации и намиране на начини за създаване на стойност за своите членове и общности”, коментираха от асоциацията.

Рамон Арменгол, президент на Cogeca, поздрави победителите и всички кандидати, като подчерта:

„За пореден път нашите кооперации демонстрираха своята устойчивост, капацитет и ангажираност. Днес сме изправени пред нова криза заради конфликта в Украйна и въздействието върху пазарите, затова трябва да засилим тази устойчивост чрез сътрудничество и иновации. Особено съм горд да видя, че много кооперации вече постигат резултати в подкрепа на амбициозните цели, с които сме се ангажирали, заставайки с името си - Копа-Коджека".

Шестте победители са два испански, един полски, един ирландски, един белгийски и един шведски кооператив:

Mans cooperative (ES) спечели наградата за създаване на социална стойност за действията си към хора с трудности, особено млади хора в риск от социално изключване.
Белгийската асоциация на кооперациите за плодове и зеленчуци (BE) спечели наградата за проследяемост и информация за потребителите за своя проект „Care4Growing“. Това е многофункционална платформа за събиране на данни и дигитализация, създаваща нови аналитични възможности, които позволяват на кооперациите и техните членове да оптимизират работата си във веригата за доставки.
Кооператив Glanbia (IE) спечели наградата за подкрепа на фермери за своя проект Twenty20 Beef Club - иновативен модел за производство на говеждо месо, интегриран във веригата на доставки. Този подход поставя в основата си дългосрочната икономическа и екологична устойчивост на своите фермери.
Кооперация Piatnica (PL) спечели наградата за иновативен продукт за своята уникална валоризация на суроватъчен протеин. Това е първият и единствен такъв продукт на полския пазар.
Кооперация Càmara Arrossera del Montsià (ES) спечели наградата за биоикономика и циркулярност за своя проект ORYZITE. Това е пластмасов заместител, направен от оризови люспи. Този нов материал е резултат от проект за кръгова икономика и валоризацията на страничните продукти от ориз след повече от 10 години изследвания.
Кооператив Lantmännen (SE) спечели наградата за природни ресурси и биоразнообразие за своя проект ThermoSeed. Това е уникален биологичен метод, който третира семената, за да ги направи свободни от инфекции, намалявайки нуждата от пестициди и разходите за фермера.