Копа-Коджека търси да отличи най-иновативната дама в земеделския сектор. Най-голямата фермерска асоциация в ЕС ще връчи приза за иновация на 10 март онлайн.

Вижте финалистите в конкурса

Наградата ще отличи дама, която в своята работа демонстрира иновативни подходи, за да намери нови решения на предизвикателствата, пред които са изправени в селските райони. 

За първи път приза беше върчен през 2010 г.  Най-иновативната жена фермер ще получи 10 000 евро парична награда, докато специалната награда за постижения ще бъде присъдена на дамата, която се класира на второ място. Тя е в размер на 5000 евро.

Тазгодишното издание на конкурса е озаглавено „Жените-фермери на челно място в климатичните иновации“.

Специалната рубрика на Агри.БГ: ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО 

Селското стопанство на ЕС играе важна роля за подобряване на икономическите, екологични и социални предизвикателства в сектора. Копа Коджека вярва, че неизползваният потенциал жените в сектора може да допринесе за стимулиране на предприемачеството в селските райони, заетостта и иновациите в европейското земеделие. 

Програма на събитието

По техни данни жените фермери представляват 35% от селското стопанство в ЕС, като 30% от тях заемат длъжността управител или собственик на ферма, докато 80% от жените са класифицирани като „съпруга на земеделски производител“.

В тазгодишния конкурс участие взеха 42 кандидатури от всички държави-членки на ЕС. До крайния етап на надпреварата обаче са допуснати само 5 дами от Унгария, Хърватска, Испания, Италия и Белгия. Всички те са добър пример затова как жените фермери насърчават развитието на нови бизнес модели в земеделието. А тяхната активна роля за справяне с най-големите предизвикателства в селското стопанство - климатични действия може да се окаже решаваща.