Италианската неправителствена организация Coldiretti, с над милион и половина членове, е един от най-активните представители в обединението на фермерите и кооперативите в ЕС, Копа Коджека. Именно член на ръководството на Coldiretti ще вземе участие във Втория от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“, който ще се проведе на 21 септември в София като част от инициативата на Институт за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро за изготвяне на информирана позиция на страната ни за европейската земеделска политика в следващия програмен период.
 
 
Coldiretti има огромно влияние не само на национално, но и на европейско ниво. Базирана в Рим, организацията обхваща всички райони на страната със своите 724 офиса и над 5000 координационни звена. През своите 73 години история обединението освен че защитава интересите на италианските фермери – фирми и семейни ферми, се ангажира с редица социални проекти, сред които такива за създаването на национални паркове, за опазване на биоразнообразието, устойчиво земеделие, насочено към опазването на околната среда, промотиране на органичното земеделие, анти ГМО кампании и други.
 
Coldiretti се счита за най-голямата професионална организация в селското стопанство в Европа. Чрез своята мащабна и силно развита структура тя предлага стандартните за всяка асоциация услуги, но също така предоставя и техническа, икономическа, социална и данъчна подкрепа за своите членове. Организацията е разделена на няколко звена. Federpensionati (групата на пенсиониралите се от земеделието), Movimento Giovanile (младежката група) и Movimento Femminile (женската група) представляват интересите на възрастните и младите, както и на жените специалисти както в рамките на конфедерацията, така и извън нея.
 
 
Фондът за благотворителност Epaca предоставя социална помощ, а Inni предлага професионално обучение в селското стопанство, експериментиращо с нови производствени техники. Terranostra се занимава с агротуризма и околната среда, а Federpastori защитава сродните права на стопаните, отглеждащи овце и кози. Това са само някои от организациите, които попадат под чадъра на Coldiretti.
По време на първия от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“, който се проведе на 18 май тази година в Пловдив Копа-Коджека представи за първи път своята официална позиция за бъдещето на ОСП.
 
Гостите на събитието, както и зрителите на стрийминга, който се излъчваше на живо, имаха възможността да чуят и националната позиция на Италия, която беше сред първите държави-членки, които представиха такава. По време на втория дебат се очаква да стане ясно как „консервативната“ позиция на Копа-Коджека се приема от европейските институции, а също и дали и до колко отделните държави членки са склонни на компромиси със своите позиции в резултат на преговорите до момента и проведеното допитване от страна на ЕК.