Особеностите на българското и румънското земеделие са сходни и двете министерства трябва да обединят усилия за решаването на общите проблеми свързани с Общата селскостопанска политика (ОСП) и търговията със селскостопански стоки. 

 
Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов  по време на работна среща в Букурещ с румънския министър на земеделието и развитието на селските райони Петре Деа, съобщиха от пресофиса на министерството.
 
Двамата министри се договориха за координиране на позициите на България и Румъния и разширяване на  сътрудничеството между двете страни в предстоящите преговори, както и обмен на информация относно превантивни действия за недопускане на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете.
 
Министър Порожанов подчерта, че министър Деа и неговият екип могат да разчитат на пълна подкрепа от страна на експертите в българското земеделско министерство във връзка с подготовката на румънската страна за предстоящото им председателство на Съвета на Европейския съюз. 
 
По време на посещението двамата министри посетиха стопанство за отглеждане на зърнени култури, ферма за едър рогат добитък, лозови масиви и месопреработвателно предприятие.