Затвореният производствен цикъл и кооперативите са в основата на успешното селско стопанство в района на Ла Манча, Централна Испания. По покана на Генерална Дирекция Земеделие и развитие на селските райони на Европейската комисия аграрни журналисти от 13 европейски страни, сред които екип на Фермер.БГ от българска страна, са на посещение във ферми в района на Ла Манча.

Акцент в посещението е производството на типичното за Испания сирене Манчего. Всички посетени животновъдни ферми прилагат затворен цикъл на производство – отглеждане на крави и овце и производство на сирене в собствени мандри.

Другият тип стопанства, които характеризират Ла Манча са лозовите. Те също работят при затворен производствен цикъл. Работят изцяло на кооперативен принцип, субсидирани от Европейския съюз. Благодарение на субсидиите през тази година са направени нови лозови насаждения.

Другото типично производство за тази част на Испания е производството на зехтин. Работата по отглеждането на насажденията с маслини и производството на крайния продукт – зехтин, се организира отново от кооператив. Това е най-голямото сдружение на производители и преработватели – със 700 членове. Кооперативът произвежда между 2,5 млн. и 10,5 млн. кг зехтин годишно. Категорично кооперирането е най-добрият вариант за развитието на региона по отношение на селското стопанство, категорични са местни производители. Така се гарантират пазар и конкурентни цени на произведената продукция.

Едно от традиционните производства в този район е производството на шафран, който в момента се жъне. Именно този регион е един от най-големите производители на шафран в Испания.

Очаквайте подробности и снимки от посещението на Фермер.БГ във фермите в Ла Манча.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!