Сред земеделските кооперации расте и се натрупва недоволство и възмущение от политиката на правителството и МФ по отношение ползването на горива с намалена акцизна ставка и по намеренията за контрол на разхода на горива от тях. Това се посочва в официално  писмо на Националния съюз на земеделските кооперации в България. 
[news]

В писмото си до министър председателя , финансовия и земеделския министър, както и ПК по земеделие, председателят на Съюза на кооперациите д-р Петко Николов пита: „защо не е решен въпроса с ползването на намален акциз на горивата, за земеделските производители за втория транш за 2014г. и за нужната нотификация за 2015г. - защо няма нито ред аргументи в т.н. мотиви на МФ относно публикувания проект за промяна в наредба № Н-18 на министерството, с която се прави опит за трети път да се задължат земеделските производители да внедрят електронни системи с фискална памет /ЕСФП/ за отчитане разходите, както и на новомерни измервателни системи за обема на горивата в резервоарите за тяхното съхранение...“
 
На земеделските стопани им предстои тежка и закъсняла пролетна кампания за преодоляване на последиците от влажната пролет. След два месеца ще се изправим пред жътва, се посочва в писмото. 
 
От съюза на кооперациите настояват спешно да:
 
1. Да се спрат опитите да се издевателства над земеделските производители , като силово се налагат дейности и разходи, неприсъщи за тях, без никакъв ефект за дейността им и повече от съмнителен ефект за държавата, облагодетелстващи единствено търговците на фискални устройства и нивомерни системи, а може би и техните лобиски. Да остане сегашната практика на отчитане доставките в момента на получаването им с електронен подпис. 
 
2. Ако се твърди, че загубата от контрабандата на горива е в размер на 1,2 милиарда лева и големия процент от тях е в селското стопанство, и че с внедряването на промените в наредбата тези средства ще влизат в бюджета, то нека правителството и Парламента ги заложат там като приход, а вследствие като разход за капитални вложения на МЗХ, които те да възстановят на земеделските производители, които те са направили. 
 
3. Без отлагане да се реши въпроса с нотификацията на намалена акцизна ставка за газьола за земеделските производители, като се опрости системата на отчитане и се приложи тази от преди 2 години- чрез фактури, отчитани и изплащани от Агенция „Митници”. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!