Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) се обяви против задължението на фермерите при зареждане на собствената си земеделска техника от собствени бензинови колонки с течни горива да регистрират и отчитат зареждането чрез монтирани от тях нивомерни системи и електронни устройства с фискална памет. Това става ясно от становище, подписано от председателя Петко Николов. 
 
Фермер.БГ публикува пълния текст на становището на НСЗКБ без редакторска намеса:
 
„Националният съюз на земеделските кооперации в България  решително се противопоставя на публикуваните в бр.49 на Държавен вестник от 30 юни 2015 г. изменения и допълнения в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Тези промени не просто будят недоумения - те отприщват буря от недоволства и възмущения.
[news]
С допълненията в чл.3 на наредбата земеделските стопани се задължават при зареждане на собствената си земеделска техника от собствени бензинови колонки с течни горива да регистрират и отчитат зареждането чрез монтирани от тях нивомерни системи и електронни устройства с фискална памет.
 
НСЗКБ е твърдо против тези промени, чрез които се тероризират земеделските стопани, защото:
 
1. Промените се налагат силово, репресивно и тихомълком – без да се чува без  гласът на неправителствените организации от аграрния сектор.
 
2. Те не изискват само касов апарат, а сериозни инвестиции за подземни резервоари, нивомерни системи, компютри, помещения за апаратура, нови работни места и ежегодни разходи за работна заплата на обслужващите ги специалисти. Разходи, непосилни за немалка част от земеделските стопани.
 
 3. Но най-смущаваща е липсата на убедителни аргументи, на сериозни мотиви за такива изменения. Твърди се, че целта е да се създаде механизъм за проследяване и установяване на съответствие между документално получените по документи количества, наличното към момента и фактически изразходваното гориво. Логично е, ако ставаше въпрос за продажба, за извършване на сделки. Но земеделските стапяне не търгуват с гориво, а го купуват, при това с платен акциз, за да зареждат собствените си трактори  и комбайни и да произвеждат селскостопанска продукция.
 
4. Има и неофициално обяснение – че това е начин да се противодейства на контрабандата. Нека да сме наясно: НСЗКБ също е твърд и последователен привърженик на ефективната борба с контрабандата. Но тази борба е по силите на държавата, която разполага за това с голям специализиран апарат – митници, МВР, прокуратура, НАП, съд и т.н. Необяснимо е защо неспособността на държавните органи да се справят с  контрабандната търговия трябва да се стоварва като тежко финансово бреме върху земеделските производители, без от това да има ефект за фиска. А след като репресивните мерки се насочват срещу земеделските труженици, излиза, че контрабандистите се търсят сред тях.
 
5. У земеделските кооперации, както и у всички земеделски производители все повече се задълбочава съмнението и се засилва убедеността, че промените са лобистки, че те обслужват фирмите доставчици на нивомерни и електронни устройства с фискална памет. А може би се разчита и на тяхната щедрост –  към някои личности и към някои партийни каси?!
 
Като се противопоставяме категорично на допълненията на Наредба № Н-18, изразяваме готовността на нашите структури за решителни протестни действия, за които вече имаме и принципна договореност с Националната асоциация на зърнопроизводителите.
           
           
Д-р Петър Николов
председател на НСЗКБ"

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!