Земеделските кооперации от Областния съюз в Силистра обявиха готовност за активни протестни действия. Решението е взето на заседание на управителния съвет преди дни.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

В приета декларация те посочват, че ако държавата не предприеме конкретни стъпки в защита българските зърнопроизводители, те са готови да защитят правата си чрез протест. Поводът за решението на кооперативите е „безконтролният внос на зърно и на маслодайни семена от Украйна“, се казва още в гласувания документ. 

Според земеделските кооперации освобождаването на продукция от Украйна от всички дължими мита води след себе си финансови и икономически проблеми за местните производители и на практика се получава дъмпинг на цените.

„Родни търговци и потребители се „зареждат“ с евтина стока, внесена без мито и със съмнително качество, а родните производители биват опрени в стената с пълни складове и ниски изкупни цени на продукцията им“, се посочва още в декларацията.

От друга страна липсата на фитосанитарен контрол от страна на държавата може да доведе до нахлуване на продукция със съмнително качество и представянето ѝ за произведена в България.

Вижте още: Зърнопроизводители са готови да блокират северната ни граница

„Вследствие на военните действия в Украйна има залежала продукция от миналата стопанска година, която възлиза на около 22 млн. тона. Повечето складове са били унищожени от бомбардировките и за новата продукция няма място.

„Запушването“ на морските пристанища и невъзможността за износ на зърно и маслодайни семена води след себе си големи икономически, финансови и организационни последици за потребителите от западна Европа, Африка и Азия. На път е световна продоволствена криза“, не крият опасенията си земеделските кооперации от Силистренска област.