Днес, 21 юли, от 13 ч. в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще се проведе поредното заседание на Работната група по прилагането на директните плащания 2015-2020 г. След като през миналата седмица всички браншови аграрни организации се обединиха против публикувания проект на Концепция за прилагането на директните плащания 2015-2020 г., от МЗХ обявиха, че акцент в дискусиите на работното заседание в понеделник ще е именно Концепцията.

 

От МЗХ заявяват, че на 15 юли а изпратили до всички браншови организации „пълният документ с включена аналитична част относно резултатите от прилагането на директните плащания за периода 2007-2013, които служат като база за предложените в следващата част национални решения относно прилагането на директните плащания, в рамките на гъвкавостта, предоставена от регламента“.

 

В същия ден проектът беше качен и на сайта за обществени консултации, ден по-късно – и в раздел „Проекти на нормативни актове“ на сайта на МЗХ. Според експерти от земеделското министерство публикуваните публично документи са само част от цялата концепция.

 

„На страницата на МЗХ и на Портала за обществени консултации е качена същностната част на концепцията (последната 5-а част от пълния документ), която съдържа самите национални решения, които следва да бъдат взети във връзка с прилагането на директните плащания от 2015 г. и която предстои да бъде внесена за одобрение от МС“, заявяват от МЗХ.

 

В края на миналата седмица, на специална пресконференция по повод несъгласието си с разписаната Концепция и неотразените в нея предложения на агробранша, организациите заявиха, че настояват за среща с министър Димитър Греков. Срещата трябва да се проведе също днес, 21 юли, от 15 часа.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!