Едва ли вече си спомняте онзи скандал с контрабанда на агнета от далечната 2012 г. Нормално е – трябваше да минат 9 години, за да има някаква развръзка. Тя едва ли е от най-логичните, но е повече от очаквана.

Фермер подправил подписи и фалшифицирал договори за наем

Да си припомним аферата накратко. В схема за продажба на румънски агнета като български в Турция се оплитат 4 главни действащи лица – шефът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив – Светозар Василев, главният инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ пак там – Йордан Йорданов, ветеринарният лекар д-р Васил Деведжиеви и бизнесменът Петко Държиков.

А самата афера се състои в следното. През месец май 2012 г. е регистриран животновъден обект – Събирателен център за дребни преживни животни. Той обаче не отговаря на ветеринарномедицинските изисквания за карантинни депа за износ на животни за Република Турция и за хуманно отношение към тях. 

Подменени са ушните марки на 1 200 агнета с произход от Румъния, за да бъдат представени като български. Подготвената контрабанда през българо-турската граница се изчислява на 184 654,60 лв.

След влачене на делото по съдилища, оправдателни присъди от Окръжен съд – Пловдив за четиримата съучастници, последвал протест от страна на Апелативна прокуратура – Пловдив, в крайна сметка идва присъдата на Апелативен съд – Пловдив от 7 април 2021 г. 

Светозар Василев е признат за виновен и е осъден на 2 години условно с 4 години изпитателен срок. Лишен е от правото да заема длъжност в БАБХ за три години. Осъдени по същото дело са и останалите трима, съобщава Plovdiv-Press.BG.

Драмата обаче може и да не свърши дотук, защото присъдите не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС).