Консултативният съвет по животновъдството ще проведе в четвъртък първото си заседание с новото ръководство на Земеделското министерство, научи Фермер.БГ. 
 
Много са темите, които животновъдите настояват да влязат в дневния ред на заседанието. 
 
Една от най-важните теми е плащането на Националните доплащания за животни, както и изплащането на компенсациите за умрели животни от Син език. Има много неясноти около изплащането на компенсациите за изгубените животни от Син език. Някои от животновъдите са предали банкови сметки, а други не, когато са подавали заявленията за компенсации. Важно е да тане ясно каква е процедурата, по изплащане на средствата. Единствено се знае, че плащането ще става на два транша. Министър Танева обяви, че в петък има наредена някаква сума, но не е ясно в какъв размер и кой получава средствата, коментираха фермери. 
 
Животновъдите искат точна и ясна информация за това дали е поръчана ваксината за Син език за пролетта на 2015-та. По време на срещата с браншовите организации в петък животновъдите са получили категорично уверение, че ваксината е поръчана, но участниците ще настояват да видят документ, който доказва, че има сключени договорни отношения с фирмата производител на ваксината. Настояваме за гаранции, че ваксината наистина ще бъде доставена навреме и догодина ние няма да изживеем ужаса от тази година, коментираха от бранша. 
 
Очаква се на срещата с ръководството и експертите на МЗХ да бъде повдигнат и въпроса с референтната дата за получаване на национални доплащания на говеда и биволи. Независимо какъв е регламентът, в момента в страната има много животновъди, които не са действащи, а получават плащания по референтна дата. В същото време има много хора, чиито животни са се увеличили след референтна дата или такива, които са създали нова ферма, но заради референтната дата те не получават субсидиране. 
 
Животновъдите ще настояват да се помисли за de minimis за козите и за кравите предвид тежката ситуация в сектора в момента.  
 
По време на Консултативния съвет в четвъртък фермерите ще поставят и въпроса с пасищата и мерите. Фермерите са категорични, че много европейски пари не достигат до животновъдите, тъй като част от пасищата реално не се използват от реални животновъди. Стопаните ще настояват за обвързване на мерите и пасищата с брой животни.  

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!