Консултативен съвет по трайните насаждения ще се проведе днес следобед в Министерството на земеделието на храните. Основната тема, която ще обсъжда браншът с експерти и ръководство на МЗХ е старта на Програмата за развитие на селските райони и приоритетността на сектор Плодове и зеленчуци при оценка на проектите по мярка 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства.  
 
Основното ни притеснение е „енергийноефективността“ на техниката, която купуват зърнопроизводителите. Опасяваме се, че техниката, която купуват те с доклади за енергийна ефективност ще остави производителите на плодове и зеленчуци извън финансовия ресурс за подпомагане, каза пред Фермер.БГ Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски институт. Техниката, до 150 к.с., каквато ползват производителите на плодове и зеленчуци, не подлежи на енергиен одит и на практика нашите производители остават с по-малко точки въпреки приоритизирането на сектора. Така по-дребните стопани няма да могат да се възползват от ресурса. 
 
Освен това притесненията на овощарите са свързани и с получаването на допълнителни точки по отношение на осигуряването на щатна заетост. Това е трудно постижимо условие за дребните производители, посочи Търпанова. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!