Заради забавянията по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) България ще изгуби голяма част от средствата за изтичащия през 2020 г. програмен период, убедена е Кристина Цветанска – председател на управителния съвет на Българска асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).

Предложението на Брюксел: 16,6% по-малко пари за ПРСР

По думите й работата в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) по ПРСР върви изключително трудно и с големи забавяния. Като конкретен пример тя посочи втория прием по подмярка 4.2 за преработка на земеделски продукти, където проектите са се одобрявали в продължение на близо година и половина.

В интервю за вестник „Сега“ експертът изказа съжаление, че поне 30% от одобрените проекти по подмярка 4.2 няма да бъдат реализирани поради простата причина, че ДФЗ забави процедурата. Така голяма част от фирмите вече не са готови да инвестират и отказват да подпишат договорите си.

Като друг пример за голямо забавяне при одобрение на проектите Кристина Цветанска посочи мярка 6.4. „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“. Тя припомни, че приемът по нея приключи преди година, а едва сега предстои разглеждането на проектите.

Консултант: „Една от причините за забавянето по ПРСР е голямото текучество на кадри в ДФЗ, както и усложняването на правилата за прием.“

Експертът призовава в останалата една година от настоящия програмен период Министерството на земеделието да се фокусира върху малко на брой приеми по познати и лесни за прилагане мерки.

Вместо това обаче Комитетът по наблюдение на ПРСР взе решение до края на годината спешно да се отворят пет нови приема, а догодина – още 11.

По думите й това са специфични мерки от ПРСР, по които администрацията няма опит. За пример тя даде мярка 16.1 за иновации в земеделието. Документите по нея са се готвили две години в ресорното министерство и на два пъти са минали през обществено обсъждане. 

Дамата вижда проблем в това, че мярката е непозната както за кандидатите, включително университети и научни институти, така и за Управляващия орган.