На 28 юли, четвъртък, в рамките на празника „Златна праскова”, в сливенското село Гавраилово ще се проведат поредица тематични събития за производителите на апетитния плод.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Празничният ден ще стартира в 10:00 часа в салона на читалище „Слънце – 1928”. Семинарът за овощари започва в 10:30 часа. Ще има кръгла маса за състоянието и тенденциите при производството на праскови, с участието на водещи специалисти от Института по овощарство – Пловдив.

В рамките на програмата ще се проведат и лекции на теми: „Нови разработки при отглеждане на праскови”, „Възможности за подпомагане на младите фермери и малките стопанства, отглеждащи трайни насаждения по Програма за развитие на селски райони  (ПРСП) 2014-2020“.

Производителите ще могат да видят и как работи линия за заготовка на праскови за износ „Българска праскова”, както и демонстрация на селскостопанска техника, прикачен инвентар и система за капково напояване. Програмата включва още дискусия и представяне на препарати за растителна защита.

Конкурс за най-добре поддържана плододаваща градина ще се проведе по обед.

В деня на прасковата ще има и конкурси за най-бързо ядене на праскови, за най-добра прасковена ракия, за най-бърза и качествена заготовка на праскови. Празникът ще отличи и една девойка, която ще вземе приза „Мис Праскова”. Отличия ще има също за любители фотографи, за детско музикално певческо и танцово изкуство и други.

Празничният ден ще приключи с музикално шоу – вечер с певците и музикантите от Долината на прасковите. Цялата програма можете да видите тук.

Организатори на „Златна праскова” 2022 са: Община Сливен; Министерство на земеделието; кметството и читалище „Слънце 1928“ в село Гавраилово; Институтът по овощарство - гр. Пловдив; организация на производителите на праскови „Българска праскова"; Националната служба за съвети в земеделието.