Само 11% от всички ферми в ЕС са управлявани от фермери под 40 години. Това заяви португалският евродепутат Нуно Мело, по време на Шестия конгрес на младите фермери, който тази година се проведе онлайн. Агри.БГ излъчи събитието ексклузивно за България.

Конгресът на младите фермери: Кои са победителите?

“Именно това е и причината, поради която стартирахме конгреса - за да промотираме и да вдигнем оценката на европейското земеделие, като сложим и специален акцент върху младите фермери. Конгресът вече доведе около 1500 млади фермери от цяла Европа в Брюксел”, обясни Мело, който е един от съорганизаторите на събитието.

Евродепутатът Хуан Игнасио Зойдо от Испания пък изказа своята огромна благодарност към европейските фермери.

“Благодарение на европейските фермери и на тяхната щедрост, Европа не се сблъска с проблеми при доставките на храни и количества във времето на пандемия. В земеделието наблюдаваме тотално противоположна ситуация на това, което се случва с провизиите за болници и с предпазните средства. Представете си какво щеше да се случи, ако трябваше да внасяме храна от Китай, по подобие на маските. Фермерите са нашите герои!”, категоричен е испанският съорганизатор на Шестия конгрес на младите фермери.

Българският евродепутат Асим Адемов е третият съорганизатор на събитието. Той не скри наличието на проблеми в сектора, но и изрази надежда, че именно младите са тези, които ще направят прехода към едно по-умно и устойчиво селско стопанство.

“Пандемията от Covid-19 промени плановете ни и превърна 2020 в изпитание на земеделските стопани в цяла Европа. Преминахме през много тежък период, от който вярвам, че ще излезем по-силни. Всяка криза е възможност за промяна. А кое би било по-добра промяна от вас - младите. И да, имаме проблем, над 1,3 от земеделските стопани в ЕС са над 65 години. А в същото време все по-малко млади хора искат да се занимават със земеделие и да живеят на село. Аз вярвам, че вие сте тези, които ще направят прехода към по- умно и устойчиво земеделие възможен чрез прилагането на екологични практики, нови технологии и иновации в стопанствата си”, заключи Адемов.

Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски също подкрепи младите фермери и тазгодишния конгрес с думите:

“Аз съм убеден във важността на младите фермери за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). Но много по-важно е, че ЕК е убедена, че трябва да стимулира младите, така че техният брой да се повиши. Комисията е убедена, че трябва да се стимулира и приемствеността”, обясни Войчеховски.

Той припомни, че се намираме в решаващо време на дебати за новия програмен период на ОСП. В момента реформата на най-старата политика на ЕС е в ръцете на триалога - Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия.

“Това е и моментът, в който трябва да сме сигурни, че новата политика ще насърчава сигурен пазар, младите фермери, приемствеността и малките и средни стопанства. Сега е моментът да предложим по-работещи климатични мерки, които да се прилагат от фокуса на ОСП - младите фермери”, каза още Войчеховски.

В Шестия конгрес на младите фермери 15 проекта мериха сили в общо три категории Дигитален лидер в земеделието, Лидер в прилагането на екологични практики в стопанството и Лидер в производството на храни.

Млад фермер от Банско бори кризата с нови идеи

Българският участник в конкурса беше Георги Мутафчиев. Неговият проект беше за хранителен продукт (натурален пробиотик) – биосуроватка от козе мляко. Въпреки че не беше сред победителите, Георги представи достойно страна ни със своята иновация в производството на храни.

Ето кои са победителите в Шестия конгрес на младите фермери:

В категорията Дигитален лидер в земеделието, журито отличи Wouter Bruins от Нидерландия с неговия проект In Ovo. Компанията на Bruins помага на фермерите в сектор "Птицевъдство" да следят за хуманното отношение на птиците. In Ovo е компания, с опит в сектора на птицевъдството, която е силно мотивирана да внесе положителна промяна в сектора чрез разработването на интелигентни решения за големите проблеми в сектора.

В категорията Лидер в прилагането на екологични практики в стопанството, победител стана Pablos Tsakiris от Гърция - птицевъд, който отглежда органично продукцията си. Семейното му стопанство решава да инвестира в добавяне на стойност към продуктите и започва серия от инвестиции в специални ферми (биологично и свободно отглеждане на кокошки). В същото време подобряват дистрибуторската си мрежа, така че днес те обслужват поръчки от цяла Гърция в рамките на 24 часа.

В категорията Лидер в производството на храни, наградата взе Josef Obkircher и Andreas Kalser от Италия. Те са млади фермери, които се занимават с иновативното производство на Oyster гъби, които са деликатес в родната им страна. Двамата партньори успяват да развият производството си и да създадат къща за гости, като предлагат различни специалитети с Oyster гъбите.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg