Европейският парламент (ЕП) предлага най-малко 4% от Първи стълб на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. да бъдат заделени за младите фермери. Идеята е със средства за директни плащания да се стимулират младите за създаване на стопанства и за тяхното модернизиране.

Конгресът на младите фермери: Кои са победителите?

Темата беше дискутирана и на Шестия европейски конгрес на младите фермери. В събитието участие взе Ян Маес - председател на Европейската асоциация на младите фермери/

“Вижда се, че приемствеността е световен проблем в земеделието. Това, на което се надяваме е, че триалогът ще се вдъхнови от позицията на ЕП за младите фермери и унаследяването. Ние също подкрепяме мнението на ЕП, че поне 4% от бюджета по Първи стълб (директни плащания), трябва да се използва за младите фермери и мерки в посока унаследяване”, заяви Маес.

Той обаче е категоричен, че парите не трябва да бъдат хаотично разпределени, а е нужна логика и стратегия, за да бъдат те ефектно използвани.

“Можем да създадем всякакви мерки за младите фермери, но ако на тях не им се гарантира сигурен бюджет, нищо няма да бъде постигнато. Същото е и във фермата. И аз мога да имам много мечти затова какво ще представлява стопанството ми, колко иновации ще внедря в него, но всичко това ще си остане просто в главата ми, ако нямам пари, с които да осъществя намеренията си”, обясни Ян Маес.

Председателят на CEJA коментира и темата с дигитализацията в селските райони. Според него от особено значение е не само да има схеми, по които да се кандидатства, но и да се гарантира, че цялата верига работи правилно - от хората, които одобряват и осъществяват проектите до тези които при прилагат.

Според Ян Маес ролята на младите фермери е спасители на бъдещето.

“Ролята им днес е да въведат иновациите в сектора, а като добавят и упоритост, и амбиция към това, което правят, превръщат своето занимание в успешно. Основната роля също така е да гарантират устойчиво производство на храна в Европа. Това са и част от обективните причини, заради които трябва да привлечем повече млади хора към сектора”, коментира младият фермер пред Агри.БГ.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg