Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева проведоха видеоконферентна среща със земеделски производители от секторите „Животновъдство“, „Плодове и Зеленчуци“, „Риба и рибни продукти“ и „Пчеларство“, съобщи правителствената информационна служба.

Достъп до пазара: Браншове подкрепиха Десислава Танева в спора с веригите

В разговора те са обсъдили новото правителствено постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни - регионални, производители в магазините си. Коментирани са и другите мерки на държавата в условията на извънредно положение срещу разпространението на коронавируса. Земеделските производители са споделили какви затруднения срещат при продажбите на продукцията си.

Премиерът изтъкнал, че държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство. На първо място сега в условията на извънредно положение е здравето на българските граждани.

„Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи“, заяви Борисов.

Министърът на земеделието Десислава Танева подчертала, че стремежът е да бъдат подкрепени малките и местни български производители, за да се запази поминъкът им. По думите й, местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, а потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство.

От бранша са посочили, че стоят зад усилията на кабинета и допълнили, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Представителите на сектора отбелязали, че такава организация е създадена и в други държави.

На срещата производителите подчертали, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са подходящ канал за реализация на продукцията им. Те настояли срокът на действие на Постановлението да бъде без ограничение. Сега той е до 31 декември 2020 г.

Стопаните заявили още, че адмирират усилията на държавата за решаване на проблемите в сектор „Земеделие“.

По време на разговора министър Танева отбелязала, че въведеното изискване млечните продукти да са изцяло произведени от българско сурово мляко цели да подпомогне сектор „Животновъдство“ – млечно направление при реализацията на сурово мляко. Причината е започналият срив на цената му в цяла Европа.

От своя страна производителите благодарили и за всички плащания и субсидии, които получават навреме, а Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) спазва обявения график.