Компостът е част от естествения цикъл. Той е резултат от микробно разлагане на мъртва органична материя под влияние на кислород (аеробни условия).

Агроиновации: Как науката показа, че помага на фермерите

Използването на компост има много предимства, но също така и някои недостатъци, които трябва да се имат предвид. Фактори като използвани суровини, метод за компостиране, съхранение и прилагане на компоста ще окажат влияние върху характеристиките на произведения компост.  

Компостът има високо съдържание на органична материя и лесно може да повиши нивото на органичната материя в почвите. Това води до по-добра стабилност на почвените агрегати, по-висок капацитет за задържане на вода и инфилтрация, както и по-голям капацитет за обмяна на катиони, се казва в информация на Best4Soil. 

Една от уникалните характеристики на компоста е микробното му разнообразие и изобилие. Тъй като микробите са основен фактор в процеса на компостиране, в компоста се откриват огромен набор от бактерии, археи, гъбички и протозои. Това повишава микробната активност на почвите, обогатени с компост. Вермикомпостът има още по-голямо биоразнообразие, тъй като в процеса няма топлинна фаза и поради това не се унищожават микроби от високите температури. Потискане на почвените болести Микробите играят критична роля в поддържането и осигуряването на растенията с хранителни вещества, но и за потискане на болестите в почвата. Много компости имат способността да потискат активността на патогени.

Колкото по-интензивен е жълтият цвят на екстракта, толкова по-висока е активността на почвените микроби. за хранителни вещества, хуминови вещества, токсични летливи вещества или директни ефекти на паразитизъм. Индиректните ефекти на компостите са интензивен или здрав растеж на растенията, намален стрес, индуцирана устойчивост и подобрена структура на почвата. 

Като цяло, макар компостът да не е средство за растителна защита,той може да бъде от голяма полза за намаляване на болестите в почвата. 

Наличието на хранителни вещества в компоста се дължи на микробната активност. Някои от хранителните вещества, доставени чрез компоста са достъпни за растенията, но когато компостът се заоре в почвата, микробите му започват да мобилизират хранителни вещества, правейки ги достъпни за растенията. 

Те могат да контролират тези ефекти чрез кореновите си ексудати. Като цяло всички тези положителни ефекти на компоста върху почвата и растенията увеличават устойчивостта на растително-почвената система. 

Следователно, външните отрицателни въздействия (лошо време, замърсяване, уплътняване и др.) се контролират по-добре и са по-малко стресиращи за растенията. 

Компостът не винаги е наличен и количествата в цяла Европа варира. Земеделските производители често търсят специфични качества от компоста. Поради теглото и обема му транспортните разходи на компоста за дълги разстояния са високи. 

Ако компостът няма подходящите качества за конкретното приложение, по-добре не го използвайте, вместо да добавите компост с лошо качество на полето. Качеството може да бъде измерено по различни начини, като се вземат предвид различни характеристики. То може да включва небалансирано съдържание на хранителни вещества, хуминови киселини, органично и неорганично замърсяване. 

Твърдите отпадъци (пластмаса, стъкло, метал и др.) и по-специално дребните частици като микропластика са специфични проблеми за компоста, свързани с местата за събиране на отпадъци. За биологичните фермери използваната суровина е от критично значение, например, утайка от отпадъчни води не е разрешена в компост за биологични полета. Друг проблем с качеството на компоста, който не е произведен правилно, са спори от гъбични и бактериални патогени, семена от плевели и патогенни вируси. В такива случаи прилагането на компост ще намали здравето на почвата, като я зарази с патогенни микроорганизми и плевели.

Компостирането е процес, ръководен от технологиите. Тежко оборудване се използва за обработка на използваната суровина и транспортиране на компоста до полетата, което е скъпо. Често е по-евтино да се наемат изпълнители за подготовката (раздробяване на суровината), завиване, пресяване, транспортиране и приложение.