За компостните чайове сме ви разказвали и преди. Днес ще поговорим отново за биостимулиращото действие на този продукт, който има положителен ефект както върху храненето и защитата на растенията, така и върху качеството на реколтата. По-подробно в темата ще ни въведат д-р Масимо Дзакардели и д-р Александра Дурацо. 

Какво е споделена градина? Николай Генов ни разказва

Същност на компостните чайове

Компостният чай представлява течна органична формула, богата на микроорганизми и органични и неорганични молекули. Той се получава от екстракцията и ферментацията на качествен зрял компост, поставен в екстрахираща течност (обикновено вода). Следва инкубация за определен период от време в контролирани условия.

В отличие от традиционните мацерати, които се получават чрез накисване във вода и в присъствието на въздух и различни билки (например коприва и хвощ), компостните чайове се получават чрез накисване на компост в присъствието или отсъствието на въздух. От обонятелна гледна точка, мацератите имат много неприятна миризма, докато компостните чайове, ако са добре направени, нямат лоша миризма. Също така те могат да се използват за подхранване и защита на растенията, споделя д-р Дзакардели. 

Как се произвежда компостният чай? 

Компостните чайове се произвеждат от компост. Последният се получава от компостирането на различни органични остатъци от растителен или животински произход (оборски тор). Обикновено компостът се поставя в полупропусклива торба, изработена от неплетена мрежа или мрежа против листни въшки и поставена във вода за ферментация, в съответствие със специфично съотношение на компост и вода (1:5).

Ферментацията на чая се извършва в рамките на няколко дни (до седмица). Водата постоянно се нагрява до 28 градуса по Целзий. Газираните чайове периодично се и аерират, за да се насърчи развитието на микроорганизми. 

Като правило се избягва употребата на тръстикова захар или меласа, тъй като те могат да създадат микробиологични проблеми и проблеми с ефективността на растителната защита. Ако се добавят тези добавки, препоръчително е да се извършат специфични анализи преди употреба, уточнява експертът. 

Какво е приложението на компостният чай?

Използването на компостни чайове повлиява положително развитието на кореновата система, също така увеличава цъфтежа и плододаването. Това води до увеличаване на производството. Употребата им се свързва още с увеличаване на увеличаване на фотосинтетичната активност, значително намаляване на увреждането от гъбички и фитопатогенни бактерии. За да стигнат до тези изводи, учените са тествали въздействието на компостния чай при чушки, рукола, репички и други култури. 

Иползването на компостни чайове може също да има ефект върху качеството на градинарските продукти, споделя д-р Дурацо. 

Как се прилагат компостните чайове?

Компостните чайове се използват както чрез прилагане към кореновата система чрез фертигация, така и чрез пръскане върху надземната част на растенията. Те трябва да се използват чрез разреждане във вода 1:10/1:20 (в някои специални случаи те могат да се използват и по-разредени), но никога не се използват така, защото са фитотоксични, уточнява д-р Дзакардели. 

В заключение трябва да добавим, че на този етап компостните чайове не са нормативно регулирани в ЕС. Това е причината, поради която те да не се предлагат директно на пазара, а се произвеждат в самите ферми, които ги използват. В законодателството обаче е предвидено въвеждане на нови видове продукти, ако те бъдат оценени като положителни за отглеждането на култури. 


Вижте още:

Кампания 2024: Бюджетът за екосхемите е над 203 млн. евро

Нов скок за торовете в Европа?

Преди торене: Фермерите да проверят дали попадат в новия списък на нитратно-уязвимите зони