Компенсациите за тока ще бъдат изплатени на небитовите крайни клиенти до края на 2021 г. Периодът на подпомагане е от 1 октомври до 30 ноември 2021 г. включително, съобщиха от Министерството на енергетиката за Агри.БГ.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще оправим ли БАБХ, ако я пратим на Луната?

Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия е с общ бюджет от 450 млн. лв. Тя бе одобрена с Решение 739 на Министерския съвет от 2021 г., изменено с Решение 771 от 6 ноември 2021 г.

От нея ще се възползват около 633 000 небитови крайни клиенти на електрическа енергия. Те ще бъдат подпомогнати чрез компенсация на базата на количествата активна електрическа енергия, върху която се начислява цена „задължение към обществото“. 

Фиксираната сума за подпомагане е 110 лв. на един MWh. В нея не е включен ДДС, уточняват от Министерството на енергетиката. Чрез компенсация ще бъде намалена дължимата за плащане сума от небитовите крайни клиенти. 

Компенсацията ще бъде извършена от страна на оператора, с който небитовите крайни клиенти имат сключен договор за доставка на електрическа енергия. Още в края на октомври на запитване на Агри.БГ ни отговориха, че няма специални изисквания за агросектора за получаване на помощта.