Комисията по земеделие към Народното събрание прие на първо четене законопроекта за закриване на Националната служба по зърното. Закриването на НСЗ е част от административната реформа в Земеделското министерство, която цели областните дирекции Земеделие да станат звената, които прилагат всички земеделски политики на регионално ниво. „Част от функциите на НСЗ относно статистиката, контрола върху лицата, които оперират, остават в областните дирекции „Земеделие”, поясни министър Десислава Танева, цитирана от Фокус.
 
Проф. Иван Станков от АБВ възрази срещу закриването на дирекцията и попита какво ще се случи след това.
[news]
Георги Андонов от ГЕРБ поздрави министър Танева за смелостта, която е поела като политическо ръководство по преструктурирането. „Отдавна земеделските производители очакват тази реформа и преструктуриране”, заяви Андонов.
 
 
От БСП в лицето на проф. Светла Бъчварова възразиха срещу закриването на службата. Бъчварова изтъкна недостатъци от закриването й, както и цитира текстове от законопроекта, които по думите й се разминават с мотивите.
 
Ферихан Ахмедова от ДПС изрази позиция, че има мотиви и в двете посоки – и в подкрепа на закриването, и против. По тази причина от ДПС на този етап ще се въздържат от гласуване. „В момента няма зърнена криза и няма нужда от тази служба в този вид, но нищо не може да ни гарантира, че няма да има такава в бъдеще. Ще се възразим на този етап от гласуване, защото административният капацитет не е достатъчен да реализира точно тези цели”, каза Ахмедова. 
 
По този повод министър Танева категорично възрази срещу тезите, че Националната служба по зърното е държавен регулатор, който да пази зърнения баланс. „Тя е изиграла функцията си през 1998 година, но тя провежда статистическа информация с докладите, които предава на комисията. НСЗ нито участва на пазара на зърно, нито купува, нито казва какви са цените. България е голям производител на зърно. Тук говорим за ефективно използване на администрацията. Вероятно не целият персонал ще се запази, нормално е, но да говорим че тази служба изпълнява регулация на зърнения баланс, е невярно”, подчерта министърът на земеделието и храните.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!