Комисията по околната среда в Европейския парламент гласува забраняването на неоникотиноидни пестициди в Европа. 
Гласуването е крачка напред към тоталната забрана на неоникотиноидите, каза пред националното радио евродепутатът Момчил Неков.  
 
 
„Компаниите, които произвеждат такива активни вещества трябва да преминат към препарати, които не са вредни за пчелите“, каза Неков и напомни, че неоникотиноидите са напълно забранени във Франция от 1990 г., а България е искала дерогация през 2016 г.
 
Идеята на тази дерогация е да се направи изключение от тази забрана. 
Въпреки това идеята е да се въведе тотална забрана и да се търсят алтернативни вещества, които не пречат на пчелите, обясни евродепутатът. 
 
„Трябва да се намери баланс между растителната защита, от една страна, и пчеларския сектор от друга“, каза Неков. 
Той е и докладчик на специалистите по доклада за перспективите пред пчеларството. 
 
 
„Това, за което настояваме, е всички вещества да бъдат забранени и в следващата Обща селскостопанска политика (ОСП) да се подпомага опрашването, както е в САЩ, където се дават 2 млрд. долара годишно за опрашване“, обясни Неков. 
 
От своя страна, председателят на Българската асоциация биопроизводители (БАБ) Албена Симеонова заяви, че тоталната забрана може да стане възможна едва след месец ноември, когато се очаква да излезе официалния доклад на Европейската агенция по безопасност на храните. 
 
Според Симеонова гласуването в комисията по околна среда е една неокончателна, но първа сериозна победа и според нея Европейския парламент е настроен да гласува в полза на пчелите. 
 
През 2013 ЕС забрани използването на тези три препарата въз основа на увреждането, което те причиняват на пчелите. ЕС забрани третирането на семената на слънчогледа, царевицата, рапицата и пролетните зърнени култури, които привличат пчелите по време на опрашването. Въпреки забраната, за съжаление, тези препарати продължават да се употребяват масово в съюза на базата на т.н. дерогация.
 
От 2013 насам се появиха допълнителни научни доказателства относно щетите, нанесени от пестицидите. Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) излезе със становище, че разрешените употреби или представляват „висок риск за пчелите“ или „не можем да изключим висок риск.“
 
В допълнение, скорошен преглед на научна литература по въпроса показа, че неоникотиноидите са опасни не само за пчелите, а и за други видове.