Помирителна комисия по Закона за храните ще действа като постоянен консултант на министъра на земеделието. Тя ще помага при извънсъдебно разрешаване на спорове между бизнес оператори, включително за спазването на добрите и лоялни търговски практики.

В новата ОСП ще се дават пари за схеми за качество

Проектът на нейния правилник е публикуван за обществено обсъждане до 22 януари. Той регламентира организацията на дейността, реда за вземане на решения и начина за провеждане на помирителните производства.

Целта е да се подобри комуникацията между държавните органи, браншовите организации и бизнес операторите в областта на храните, да се вземат оптимални решения и да се постигне консенсус между страните в спора.

Начело на комисията ще бъде председател, назначен от агроминистерството. Важно условие е той да бъде юрист с поне 10-годишен опит. Заедно с него ще заседават и експерти с юридическо или икономическо образование и поне 5 години стаж. Те ще бъдат предложени от браншовите организации в производството и търговията с храни.

Производствата пред Комисията ще са безплатни след писмена жалба от дружество. Условието е спорът да не е стигнал до съда и жалбата да не е анонимна. Тя ще се разглежда от тричленна комисия – председателя и двама членове от списъка с експерти, избрани от двете страни на спора.