Преди дни фермер ни сигнализира за умишлено опожаряване на масиви от пожъната пшеница в землището на село Кривина, Русенско. Вчера, 25 юли, комисия, назначена от директора на Областна дирекция „Земеделие“-Русе, извърши проверка, съобщи за Фермер.БГ Хаджи Борис Иванов Митев.
 
 
Митев е  биопроизводител от Русенско, който стопанисва около 400 дка трайни насаждения с кайсия, череша, сини сливи и орех. На 20 юли Митев и съпругата му подават информация на телефон 112 за потулване на палеж на стърнища в местността Елията. По закон паленето на стърнища се извършва единствено под контрола на местната власт и при наличие на пожарникари. 
 
[news]
Според фермерът обаче при палежът на стърнищата, тези изисквания не са спазени и затова семейството решава да потърси съдействието на противопожарната защита. 
 
Проверката на комисията е констатирала нанесени щети на поземлени имоти, част от държавен поземлен фонд, както и неспазване на установените правила и добри земеделски практики, от страна на стопани, обработващи пшеница.
 
Митев изпрати официално писмо министъра на вътрешните работи Валентин Радев, директора на ОД на МВР-Русе и до началника на РУ-Бяла.
 
Митев добави, че според него при доказване на вина при подобен род недобри практики, ДФЗ трябва да има право да удържа размера на нанесената щета от субсидиите на бенефициента, като я изплащат на пострадалото лице.