До 11 Юли 2011 се приемат документите от земеделски производители, които кандидатстват за обещетения, заради пропуснати ползи около случая със спрения внос в някои страни на краставици.

Специални комисии ще проверяват стопаните на място дали посочените данни в документацията отговаря на истината, тъй като експерти се съмняват, че в момента недобросъвестни садили краставици с цел да получат обезщетения.

Комисиите ще удостоверяват дали тези площи са в процес на плододаване и досега тези производители са били на пазара.Всеки един зеленчукопроизводител, оранжериен или полски, може да кандидатства за подпомагане и обезщетение във връзка с възникналата криза.

За да кандидатстват за обезщетения зеленчукопроизводителите трябва да са регистрирани земеделски производители и да идентифицират площите, на които ще се прилагат мерките за бране на зеленчуци или изтегляне на пазара.

Освен това трябва да посочат зеленчуците, за които кандидатстват за подпомагане. В регламента се допускат пет зеленчука - краставици, домати, сладки пиперки, тиквички и салати.

Има и други необходими документи, които ще се изискват от Разплащателната агенция при подаване на заявките за плащане, които доказват това, че са били на пазар - фактури и всякакви други документи.