Има една игра FarmVille. Копаеш, садиш, береш, храниш кравичките и другите животни и печелиш парички. 
Асоциации за тази игра ми идват до главата, когато се натрупат известен брой случаи, говорещи за виртуалната реалност в селското ни стопанство. 
 
Една от най-често повтарящите се сюжетни линии е стопани - администрация. 
Има един момент, в който реалността на стопаните и тази на администрацията се разминават, като често става дума за пари. 
От години специалистите и анализаторите говорят, че чрез субсидиите се изкривява пазара. Но не е само пазара. Реалността се изменя.  
 
Как става това? 
Има определен брой хора, които си играят на FarmVille. Те не полагат реален труд, но въпреки това получават пари, които са определени за селското стопанство. Трябва да си признаем, че всеки си е мечтал да не прави нищо и да му идват наготово едни приятни пари. Като са наготово, всъщност, те винаги са приятни. 
 
Биопроизводителите, например, настояват да се сменят правилата за сертифициране, за да се изчисти сектора от „стопани“, които не отговарят на изискванията за биопроизводство. Дори често не отговарят на определението „земеделски производител“. Заради подобни маневри парите за този вид производство се изчерпаха още в началото на годината и реално средства за нови, реални производители, няма. 
 
Друг виртуален момент се показа на повърхността тези дни. След като станаха ясни ставките за месодайните говеда под селекция, от бранша набързо сметнаха, че парите не излизат, тъй като общият бюджет е разпределен върху индикативна бройка говеда, а реалните са с хиляди по-малко. Така изведнъж голям брой виртуални крави получават субсидии. 
 
В началото на месеца се заговори и за пловдивските овце, които носели солидни суми от евросубсидии, но внезапно се оказаха неистински. Човекът решил, че като идват пари от Европа, защо да не се пробва. Особено след като ветеринаря му ударил едно рамо. И така хем не се цапа с гледането на овце, хем пари взима. 
 
Пример и в друга посока може да се даде. Малинопроизводителите цяло лято, че и есента, разказват, че годината е суха и добивите са с 50 процента по-ниски от миналата година. 
 
Е да, обаче според оперативния анализ, който се изготвя всяка седмица и се публикува на сайта на земеделското министерство, има ръст в производството на малини и добивите са добри. 
 
Малинопроизводители са категорични, че данните от въпросния анализ са неверни. И недоумението от това откъде се взимат цифрите продължава.  Но в анализа и миналата седмица ги имаше. И тази.
 
И при ябълките има ръст в производството.Пак според анализа. Иначе според овощарите реколтата е много зле тази година, дори в Европа е така. Само кайсиите тази година, казват, са дали добра реколта. 
 
Някъде по пътя се губи връзката и нишката се къса. 
Двете реалности, а може да има и три, са разделени от прозрачна, но хромирана стена. 
 
Но докато това става, потребителите ядат вносни плодове и зеленчуци, скъпи препакетирани в чужбина биопродукти и неизвестно с какво натъпкани меса.