Комбайнерски вечери с дефиле на комбайни възраждат в пловдивското село Труд, съобщиха от Асоциация на българските села (АБС).  Инициативата за възраждането на обичая покрай стартирането на жътвата е на кметът на селото Николай Копринков.

 

„Празникът ще започне от селскостопанския двор на селото, където ще се съберат зърнопроизводителите със своите машини и земеделска техника. За сега присъствието си са заявили около 15 от тях, които ще дефилират с техниката си по главната улица и ще стигнат до площада в близост до кметството. Духовната част на празника е отслужването на молебен за здраве и плодородие от свещеник Кирил Тошев. Самодейните състави от селото ще изпълнят стари жътварски песни, а малките танцьори ще изпълнят жътварски танц”, съобщи Николай Копринков.

 

По думите му, жътварският празник не е с фиксирана дата. Навремето той се е правел преди започване на жътвата, а още древната история на село Труд, показва, че зърнопроизводството е бил основен поминък. „В момента землището на селото е най-голямото в района - 40 000 декара, като 92 % от тези площи са заети от житни култури”, каза още кемтът на село Труд.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!