Техническа неизправност на зърнокомбайн подпали нива в Плевенско. Пламъците лумнали в ранния следобед на 14 септември около 14:50 часа в местността „Цоловица“ край град Белене.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Заради сухото време те бързо обхванали голяма площ и за минути се прехвърлили върху сухи треви, стърнища и засаден с царевица масив. Унищожени са посевите върху 70 дка площ. Нанесени са значителни щети и на зърнокомбайна.

„Помощ на пожарните екипи от Белене е оказана от земеделски производители с 10 селскостопански машини. Спасени са 1000 дка с посеви“, уточни старши експертът от полицията в Плевен - Мариана Цветкова. 

Същия ден, но привечер, около 21:18 часа лумнал огън в ожъната вече царевична нива и бързо се разпрострял върху площ от 4000 кв.м. При огледа е установено, че пламъците тръгнали от запалени сухи треви в землището на Долни Дъбник, които после се прехвърлили в нивата.

Още в началото на пожароопасния период бяха оповестени правилата, които да предотвратят пожари в земеделските масиви по време на сезона. Спазвайки ги, стопаните могат да предпазят и собствеността, и реколтата си. Сега за пореден път огнеборците излизат с апел: „Бъдете предпазливи и отговорни при паленето на огън!“.