На много места в Южна България вече се наблюдава пъпленето на един от най-опасните и икономически вредни неприятели – колорадския бръмбар. 
 
Този вредител предпочита картофи и патладжан, а в редки случай напада и домати. Възрастното насекомо има издължено тяло, с бледожълти елитри и надлъжни черни ивици.
 
Колорадският бръмбар развива 2 поколения годишно в Северна България и 3 в Южна. 
Първото поколение е от април до май, а второто – юни –юли. Третото поколение се развива в периода август – септември. 
Доста често различните поколения се застъпват и борбата трябва да се води през целия вегетационен период, съветват специалистите. 
 
От началото на април до средата на месеца възрастните започват да напускат местата на зимуване. Този процес продължава между 6 и 8 седмици.
Женската снася яйцата си на групичка от долната страна на листа. Яйцата са продълговато-овални, жълто до оранжеви на цвят. Фермерите трябва да знаят, че оптималната температура за излюпване е около 25 градуса и атмосферна влажност 65-75%.
 
 
След излюпването, развитието на ларвите преминава през 4 възрасти. Най-сериозни проблеми нанасят ларвите от последната – 4 възраст. 
 
Те изгризват цялата листна маса и от растението, за съжаление, може да останат само стъбла и листни дръжки.
 
 

Как да се справим с напастта? 

Прагът на икономическата вредност (ПИВ) при картофите в начало на вегетацията е 5 процента нападнати растения. При растения с височина 15-20 см,  прагът на икономическа вредност е 5 възрастни на 100 растения, или от 1 до 2 ларви на растение. Във фаза цъфтеж и след цъфтеж ПИВ е 20 процента нападнати растения.
 
Поради упоритостта на неприятеля и добита резистентност към голям брой продукти на пазара, Агри.БГ съветва да се редуват различни продукти за контрол на колорадския бръмбар.