В пожароопасния сезон земеделците е важно да знаят, че могат да изгубят процент от субсидиите си при небрежност или умишлен палеж на стърнища, припомнят пожарникари.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Според чл. 6, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи се забранява изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи. По процедурата за кръстосано съответствие също се изключват тези дейности в земеделските площи. 
Санкциите за нарушителите зависят от тежестта на нарушението.

Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете и кметски наместници на населените места”, заявяват в съобщение от пожарната във Враца, като обръщат внимание на фермерите:

Ако пожарът е поради небрежност - субсидиите се намаляват с 5%, при повторно нарушение - до 15 на сто. В случай на умишлено неспазване на правилата , процентът на намалението е не по-малък от 20.

В ограничителните мерки за пожари по време на жътва влизат още забраните за паленето на огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства на разстояние по-малко от 50 метра до житните ниви, от настъпването на восъчна зрялост на посевите до приключване на кампанията. Огнеборците припомнят, че преди започване на жътвата в площи над 100 дка фермерите трябва да уведомяват писмено съответната пожарна служба.

„Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня. Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд. Не използвайте огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражни площадки”, включват още предупрежденията на пожарникарите.

Противопожарните мерки са вписани в заповеди на областните дирекции "Земеделие". Въпреки предупрежденията и тази година не липсваха сериозни пожари в жътвената кампания. Редица инциденти имаше в Добруджа, в Монтанско, в Ямболско, при които изгоряха земеделска техника и стотици декари зърно. При последния пожар в монтанското село Бойчиновци екипите на пожарната спасиха над 1 000 дка пшеница и пчелин, но, за съжаление, пламъците погълнаха 130 декара неожъната пшенична нива.