Доколко може да си позволи българинът да яде говеждо месо и до каква степен се различава покупателната му способност от тази на жителите в други европейски страни? Това проличава от сравнение на цените на месото на кг и месечната нетна заплата. Сравнихме статистическите данни, за да добиете представа какво се случва на пазара у нас и в цяла Европа.

Страните - най-големи износители на говеждо месо

Като начало посочихме къде в Европа може да хапнете говежда пържола на най-висока цена. В топ 5 в Европа влизат Швейцария, Норвегия, Исландия, Австрия и Холандия. Ако трябва да вземем предвид всички страни по света, в челните редици се нареждат още Южна Корея, Хонконг и Израел.

Това, че цената на говеждото месо на кг в тези страни е най-висока, не означава, че тя излиза най-солено на жителите им. За да докажем това, приложили сме данни за месечната нетна заплата.

Така в Източна Европа се получава, че най-висока е цената на говеждото месо на кг в Чехия, но и средната заплата в тази страна е по-висока, сравнено със Словакия, Полша, Унгария, България и Румъния.

Впечатление прави, че у нас средната месечна заплата е 457 евро срещу 565 евро в Румъния. Същевременно кг говеждо месо в България се предлага за 6,66 евро, а в северната ни съседка – за 5,91 евро. Определено румънците заделят по-малко пари за говеждите пържоли на масата си.

В Северна Европа може да забележите съществена разлика в цената на говеждото месо на пазара в Норвегия и Дания. При сравнително еднакви средни месечни нетни възнаграждения норвежците плащат почти два пъти повече в магазина от датчаните.