Очевидно ситуацията с чумата по овцете и козите е изтървана. След кратка и спокойна обстановка след обявяването на първите огнища на заразата, внезапно ситуацията се втвърди и положението излезе от контрол. 
 
 
И това положение не е свързано с овладяването на болестта, защото там се взимат мерки, макар и оспорвани от различни посоки. 
Това положение е свързано с ангажираността на отговорните институции, които в случая трябва да са единствено Българската агенция по безопасност на храните и Министерството на земеделието, храните и горите. 
 
Масовата истерия по евтаназирането на животните обаче стана толкова всеобхватна, че на вълната се качиха дори политиците, които дебнат пробойни, в които да вклинят обичайните си възражения и искания за оставки. 
 
Колко обаче щаба са необходими, за да завинтят крушката? Т.е. да се реши проблема. 
До момента са два. Единият – оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища, беше сформират по разпореждане на премиера Бойко Борисов в неделя – 15 юли, и в него, както всички знаят, участие взимат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на Гранична полиция. 
 
В сряда пък стана ясно, че и изпълнителният директор на БАБХ е издал заповед за създаването на Национален кризисен щаб в Централното управление на агенцията във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната. Освен с чумата, щабът ще е ангажиран и с връхлитащата опасност от Румъния  Африканската чума по свинете (АЧС). 
 
Функциите и отговорностите на това ново оперативно звено неизбежно преповтарят основни направления в дейността на БАБХ. Думата „щаб" звучи красиво, но да се използва, след като лично премиерът Бойко Борисов вече я е използвал за наименуване на друга структура едва ли е много разумно. Дублирането на имената най-малкото може да доведе до объркване във всеки отделен случай кой точно щаб какво е решил и какви са правомощията му. Неизбежно много скоро ще се наложи щабът с участието на министрите да бъде наречен Генерален щаб, така че щабът в БАБХ да не внася шум в системата със своята нова активна дейност. А местните власти е добре да проявят благоразумие и да се въздържат от създаване на областни и общински щабове срещу чумата.
 
Трагедията на засегнатите стопани е твърде голяма, за да се засилва със стресиращи понятия от военната терминология. Думи от цивилния живот като екип, комисия, звено може да подскаже на всички въвлечени в кризата с чумата, че ще има повече човещина в решенията, които се взимат във връзка с опасната инфекция.